Waarom heeft je kind deze klacht?

Elk lichaam is anders, is uniek. Eén en dezelfde klacht bij twee kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Als mesoloog ga ik op zoek naar de oorzaak van de klacht van jouw kind. Hiervoor gebruik ik verschillende invalshoeken zoals de reguliere westerse geneeskunde, de Ayurveda, de traditionele Chinese geneeskunde, homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde.

Mesologie is een vorm van complementaire geneeskunde, gericht op het behandelen van chronische klachten. Hierbij wordt gekeken naar het lichaam als één geheel. De kracht van mesologie vind ik dat mesologie op zoek gaat naar de dieperliggende oorzaak van de klacht. Dus geen symptoombestrijding, maar de diepte in naar de reden waarom deze klacht is ontstaan.

Ook als de klacht deels voortkomt uit een genetische aanleg, zoals bij autisme het geval kan zijn, kan het heel waardevol zijn om te onderzoeken of er andere factoren zijn die hebben kunnen bijdragen aan het daadwerkelijk tot uiting komen van de genetische aanleg. En hoewel je de genen vanzelfsprekend niet mesologisch kan veranderen, is het wel mogelijk om de (orgaan)systemen die hierdoor onder druk komen te staan, te ondersteunen.

Een mesologische behandeling is erop gericht het lichaam zelf de balans weer zo goed mogelijk te laten herstellen. De therapie kan bestaan uit: voedingsadvies, leefstijladvies, orthomoleculaire supplementen, homeopathische middelen en/of Ayurvedische kruiden.

Behalve bij chronische klachten is mesologie ook heel goed inzetbaar als een soort preventieve check; door periodiek naar een mesoloog te gaan is het mogelijk om bepaalde klachten voor te zijn doordat je een eventuele onbalans tijdig signaleert. Bij Voor wie staat beschreven met welke klachten een kind bij mij terecht kan.

mesologie_weet-jij

De 5 principes van Ellis

mesologie_principe-01

Het zelfherstellend vermogen van het lichaam

Ik blijf me verbazen over het enorme zelfherstellend vermogen van ons lichaam. Als je lichaam in balans is, is heeft het talloze mechanismen om te controleren, bij te sturen en te corrigeren. Als mesoloog is het mijn taak om op te sporen waarom een lichaam zichzelf niet geneest, waarom bepaalde mechanismen niet meer werken en hoe ik het lichaam een prikkel kan geven om dat zelfherstellend vermogen weer te activeren.


mesologie_principe-03

Jullie zijn de sleutel

Je kind is, samen met jou, de belangrijkste persoon bij het in balans brengen van zijn/haar lichaam! Ik ondersteun jullie daarbij met mijn kennis en ervaring, maar jullie zijn degene die de verandering teweeg gaan brengen. Dat doe je bijvoorbeeld met een ander voedingspatroon en/of leefstijl of het (helpen bij het) innemen van supplementen. Als mesoloog kan ik de juiste richting wijzen, maar jullie zullen zelf moeten ‘lopen’. Natuurlijk kan ik wel helpen om een bepaalde dysfunctie op te lossen; dat ‘loopt’ een stuk minder zwaar.


mesologie_principe-02

Het lichaam is één geheel

In het menselijk lichaam staat alles in verbinding met elkaar. Het is belangrijk dat te realiseren om chronische klachten goed te kunnen begrijpen. Ik zoek vanuit die gedachte naar de achterliggende oorzaak van de klachten van je zoon of dochter. Huidklachten bijvoorbeeld worden vaak veroorzaakt in de darmen. Het is dan belangrijk om de darmbalans te herstellen en niet alleen te focussen op de huid. Zou je wel alleen de huid ondersteunen in het herstel, dan uit je lichaam op den duur de onbalans in je darmen op een andere manier, bijv. via je longen.


mesologie_principe-04

Iedereen heeft zijn eigen energie

Elk lichaam en elke geest is verschillend en heeft dus ook verschillende behoeften. De vraag ‘wat is goed of gezond?’ kan daarom niet zomaar beantwoord worden, want dat verschilt per persoon. Voor het ene kind is rauwkost gezond, terwijl een ander veel beter gekookte groente kan verteren. Dat geldt niet alleen voor voeding, maar ook voor leefstijl. In de Ayurveda bekijken ze dat heel mooi vanuit het perspectief of iemand een vata, pitta of kapha type is. Waar het uiteindelijk om gaat, is om te ontdekken wat goed is voor jouw kind, wat bij zijn/haar lichaam en geest past en waar hij/zij dus energie van krijgt!


mesologie_principe-05

Neem de tijd

Het in balans brengen van je lichaam kost tijd. Een chronische klacht ontstaat niet van het ene op het andere moment, dat duurt vaak jaren. Eerst compenseert het lichaam zoveel mogelijk om de balans goed te houden. Zodra dat niet meer lukt, ontstaan de klachten. Chronische klachten zijn daarom ook niet binnen enkele weken op te lossen met een pilletje of wat druppeltjes. Geef het lichaam de tijd om te herstellen!

Een mesologisch consult

Vóór de eerste afspraak stuur ik via mail een link naar het intakeformulier. Graag ontvang ik de ingevulde vragenlijst een paar dagen voor onze afspraak zodat ik me goed kan voorbereiden. Om je kind uit te kunnen leggen wat er gebeurt tijdens een consult, heb ik hieronder mijn aanpak beschreven.
 

02-intake

Stap 1

Tijdens de eerste afspraak nemen we de ingevulde vragenlijst door. Ook bespreken we natuurlijk de verwachtingen: waarmee wil je graag dat ik je / jullie help. In vervolgconsulten praten we vanzelfsprekend hoe het de afgelopen tijd is gegaan: is er (al) sprake van verbetering?

03-pols- & tong

Stap 2

Na het gesprek starten we met het onderzoek. Ik voel beide polsen en daarna mag je kind zijn/haar tong naar mij uitsteken (een favoriet onderdeel bij de kleine kinderen 😊). De pols en tong geven mij informatie over het functioneren van de organen. Deze werkwijze gebruikt men ook in de Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde.

 

04-lichamelijk

Stap 3

Hierbij onderzoek ik het buikgebied, ik kijk naar de ligging, druk en beweeglijkheid van de organen. Dit doe ik door met mijn handen zacht de buik te voelen en de buik te bekloppen (=percussie).

05-meridiaan

Stap 4

Met elektro-acupunctuur (zonder naalden) meet ik ruim 100 punten op handen en voeten. Deze punten geven informatie over het functioneren van de organen. Elk acupunctuurpunt staat in verbinding met een bepaald orgaan. Acupunctuurpunten die bij een orgaan horen kunnen met een lijn verbonden worden, die lijn heet een meridiaan. Alle meridianen beginnen of eindigen op handen en voeten. De meting biedt ook nog andere mogelijkheden, zoals het testen van een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen en het testen van vitaminen- en mineralentekorten.

06-behandel

Stap 5

De resultaten van de verschillende onderzoeken zijn voor mij de puzzelstukjes die antwoord geven op de vraag waarom je kind bepaalde klachten heeft. Ik voeg de puzzelstukjes samen in de diagnose, dit leidt tot een persoonlijk behandelplan. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit homeopathische middelen, Ayurvedische kruiden, vitaminen, mineralen, een voedingsadvies en/of leefstijladvies.

Een consult duurt 1 tot 1,5 uur. In deze tijd wordt zeer uitgebreid onderzoek gedaan, o.a. naar hoe de verschillende orgaansystemen (zoals bijv. maag, nieren, lever, darmen, hart, neurotransmitters) functioneren, maar ook of er bijvoorbeeld sprake is van voedselintoleranties of vitaminen-/mineralentekorten. Vanzelfsprekend kijk ik ook qua tijd wat haalbaar is voor jouw kind; dit is o.a. afhankelijk van de leeftijd of van de prikkelgevoeligheid van een kind. Soms moet ik daardoor prioriteiten stellen in wat ik wanneer onderzoek; sommige dingen moeten dan doorgeschoven worden naar een tweede of derde consult.

Holistisch Kinderen en jongeren met ASS (o.a. autisme)
ondersteun ik vanuit een holistisch perspectief.
Volwassenen I.v.m. mijn specialisatie ASS heb ik voor
volwassenen een patiëntenstop